09. Riad N The Bedouins
10. Sorry
11. I.R.S.
12. Madagascar
13. This I Love
14. Prostitute

Близько десяти років Guns n' Roses творили "Китайську демократію" – саме так українською перекладається назва нового альбому культової американської рок-н-рольної групи – за цей час колектив писав пісні, переробляв їх, недороблені треки періодично "зливали" в інтернет.

Дійшло навіть до того, що одна американська компанія, виробник охолоджувальних напоїв, пообіцяла кожному американцю по "екземпляру своєї продукції", якщо Guns n' Roses випустять платівку до кінця цього року. Ну що ж, тепер кожен житель США може зареєструватись на сайті компанії, отримати відповідний талон і обміняти його у найближчому супермаркеті на свій напій. Хороша реклама, як для виробника напоїв, так і для платівки Chinese Democracy.

Сьогодні із оригінально складу групи зразка 1985 року на альбомі можна почути тільки соліста Екселя Роуза. Скептики скажуть, що Guns n' Roses після такого "кадрового скорочення" не має право носити свого імені. Взяти, наприклад, Led Zeppelin, після того, як вокаліст Роберт Плант відмовився об'єднатися з колишніми одногрупниками, вони заявили, що змінять назву. Зрештою, навіть у назві Guns n' Roses закладено прізвище колишнього гітариста Трейсі Ганза. Але, здається, Екселя Роуза не сильно терзає сумління.

А з виходом альбому, йому вдалось заспокоїти і меломанів. Вони в один голос заявили: Guns n' Roses знову з нами! Так, хлопці стали спокійнішими, пісні втратили свою безтурботність, і ту легку наївність, якою група славилась два десятиліття тому. Але треки Guns n' Roses тепер більш глибокі, філософські. Деякі тексти групи мають політичний підтекст, добре це чи зле, хай кожен слухач вирішує для себе сам.

14 треків альбому – це, крім звичних інструментів, ще скрипки, арфи, хори, оркестри, електронні вступи, а в пісні Madagascar є навіть вставки із промови Мартіна Лютера Кінга та кількох фільмів. Та, на жаль, цим усім не замаскуєш дикої гітари Слеша та мелодійного баса МакКагана, які покинули групу в другій половині 90-их. Зрештою, всі ці додаткові елементи звучать дуже якісно та гармонійно, Guns n' Roses не звинуватиш у невдалих спробах звучати більш сучасно. Колектив зрозумів, їх хочуть почути такими, якими вони були колись, на вершині своєї слави.
А тоді вони були скандальним гуртом. Особлива заслуга в цьому була саме у Акселя Роуза. 1989 року суспільство скаженіло від пісні One In A Million, яку і написав вокаліст колективу, в ній Аксель недобрим словом пройшовся по неграх, іммігрантах, поліцейських, геях. Цього разу проти себе йому вдалось налаштувати цілу державу. Китаю не сподобалась ані назва Chinese Democracy, ані перша однойменна пісня альбому. На своїй території влада Піднебесної заборонила поширювати платівку.

Трек цей, до речі, справляє позитивне враження. Спокійний вступ та закінчення контрастують із швидкою та насиченою основною частиною пісні. Взагалі треба сказати, Guns n' Roses у цій платівці не шукали легких шляхів. 14 треків не зливаються в одну сіру масу, як це часто буває у музичних грандів, що повертаються на сцену. Всі пісні Chinese Democracy – справжні, записані якісно, без жодного поспіху і халтури.

Окремо із нового творіння групи слід виділити балади. Вокал Акселя і непередбачуваний музичний супровід важко переплутати з музикою інших колективів. Найкращою ліричною піснею альбому є This I Love. Невловимий такт пісні, що задає фортепіано та оркестр, і чистий вокал викликають бажання слухати пісню ще і ще.

Ну що ж, Metallica, AC/DC, тепер ще й Guns n' Roses – цього року вони випустили платівки, що розходяться світом мільйонними тиражами. А хтось сказав, що рок-н-рол помер?

Музичні рецензії

gnr_chinesedemocracy Guns n'Roses: Chinese Democracy