6. Тримай
7. Та4то
8. TNT
9. Быть самим собой
10. Що ти змiг
11. Eva

Позитивний, динамічний, заряджаючий – такі епітети про альбом прийшли до голови після його першого прослуховування. Бумбокс зіграв у своєму стилі, на своєму рівні, лише додавши, можливо, трохи впевненості і зрілості у роботі над музикою і текстами. Відчувається, що це вже гурт з чітким розумінням того, в якому напрямку йому писати музику, зі знанням своєї ніші на ринку та своїми власними оригінальними "фішками".

Як і дві попередні роботи, "ІІІ" має 11 треків – чи не щасливе число для гурту? Що символізує назва альбому і як її читати? Хлопці самі запропонували слухачам, насамперед, журналістам, що "полюбляють вішати ярлики", поламати голову над цим питанням. Три, трішка, трійка, третій – варіантів може бути багато. Що це – просто порядковий номер студійної роботи чи, як видно з обкладинки, символічний образ трьох стовпів, з яких складається група – Андрія Хливнюка, вокаліста, Валентина Валика Матіюка, ді-джея, та гітариста Андрія Мухи Самойла?

Альбом записаний, зведений і змастерінгований у студії Юрія Лича – саундпродюсера, за плечима якого більше сотні записаних дисків у різних музичних жанрах. Професійність нової платівки, проте, проявляється не тільки у якісному звучанні, а і у ліричній частині, за що спасибі Андрієві Хливнюку – авторові всіх текстів. Серед зачеплених тем, звичайно, багато стосуються взаємин із протилежною статтю, є немало піднятих соціальних проблем: панування грошей, тотальне бажання всіх стати шоубіз-зірками, захмеліла молодь…

Схоже, вже стало традицією додавати по одній мові на кожен новий альбом. Перший, Меломанія, був повністю україномовним, на другому, "Family Бiзнес", уже з'явились три російські пісні. Тепер, на новій платівці можна почути англійську пісню – Eva. (Якщо тенденція вірна, то цікаво, яка мова з'явиться на четвертій роботі гурту?)

Eva, виконана лише під гітару, чимось нагадала трек Happy end із попередньої роботи: такий же ліричний, чуттєвий настрій, гра емоцій із наростанням і спаданням інтонацій, хіба що на попереднику єдиним інструментом було піаніно. Варто відзначити, як Андрій Хливнюк, особливо в цій пісні, попрацював над вокалом. Хоч сам він і зауважує, що справжній голос – у Лучано Паваротті, його передачі почуттів, переконливості у виконанні можуть позаздрити навіть будь-які поп-виконавці нашої сцени, для яких тема любові – головний хліб. Не виключено, що після ймовірного успіху "Єви" може з'явитися цілий альбом на мові Шекспіра. Сам вокаліст цього не викидає і говорить, що матеріал вже є.

Хоча гурт і можна звинуватити в тому, що він послідував в першу чергу за комерцією, розширюючи мовне коло, проте, з іншого боку, це є одним зі способів зацікавити європейського слухача до української музики, заманити його зрозумілим йому продуктом. У всякому разі, не віриться, що зазвучати по-англійськи хлопці вирішили за покликом душі. Чи тут мав місце, все ж, спортивний інтерес з розряду "Я це подужаю"?

Трек "та4то" з неперевершеною соло-гітарою – один з наймелодійніших на альбомі, недарма увійшов разом із "Тримай" (агресивним за звучанням – як протилежність попередньому) до минулорічного синглу, що став наче відображення творчості Бумбокс в мініатюрі.

"Cash-бабулєс" трохи здивував: починаєш слухати цей трек, звучать гітарні латиноамериканські мотиви, потім додається не менш характерна труба у виконанні запрошеного сурмача Петруччо, і мимоволі уявляєш якийсь острів у Карибському морі, екзотичних креолок… І ось раптом такий романтичний настрій розвіює зовсім невідповідний соціальний текст про безмежну владу грошей над людьми. Звичайно, не обов'язково такий набір інструментів повинен доповнювати літній розважальний зміст, але ж для "Бумбоксу" зовсім не проблема було би його скласти.

Ослоблива історія у пісні "Поліна", яку хлопці творили під час саунд-чеків перед концертами. Текст на неї у Андрія Хливнюка був готовий давно, лише бракувало музики: і ось, перед виступами, налаштовуючи інструменти, музиканти наполегливо перебирали різні мелодії, доки не зупинились на теперішньому варіанті. "Це, так би мовити, гімн всіх чоловіків усім своїм жінкам. Не важливо чи це Поліна, чи це Христина, чи це Ксенія… все-одно ми як мужчини – завжди перед ними на колінах", – пояснив Бумбокс послання свого творіння.

Прослуховуючи "Поліну" неможливо не помітити її типово олд-скульного звучання: для надання пісні стилю 60-их гітарист спеціально придбав відповідний інструмент. А оскільки із купівлею гітари сталася затримка, трек музиканти записали останнім серед всіх на альбомі.

"Быть самим собой" із "гостьовим" контрабасистом Сергійом Макаровим, "Що ти змiг" із гарними варіаціями ритмічної партії – не стовідсоткові хіти, але зроблені на рівні. "Стяги на стяги" про непрості взаємини із протилежною половиною, "Концерти" із різномовними вставками і веселим завершенням та "Наодинцi", емоційний та проникливий трек про спустошливий стан самотності, – можна вважати класичними для стилю гурту. І окреме слово про TNT – іронічний і забавний "шансон-стайл"-трек, скетч-робота ді-джея Валика (Валентин Матинюк) в якому, мабуть, не могла не сподобатись нікому. Як, зрештою, і у всіх композиціях платівки.

Музичні рецензії

gnr_chinesedemocracy Guns n'Roses: Chinese Democracy
Тексти втратили колишню безтурботність, але набули філософського звучання