NiceDay Кіно Рецензії Список контактів

Офісний планктон теж прагне до високих почуттів

Ж анр: Триллер
Країна: США
Рік: 2008
Режисер: Марсель Ландженеггер
У ролях: Малколм Гудвін, Х’ю Джекман, Едвард Конлон, Меггі К’ю, Еван МакГрегор, Мішель Вільямс, Наташа Хенстрідж

П ереглядаючи першу половину фільму, важко подумати, що це триллер. Забігаючи наперед, і далі також всі ознаки швидше гостросюжетної драми. Отже, початок історії – опис життя непримітної, нещасливої людини Джонатана МакКуарі (Еван МакГрегор), повз яку проходять всі радощі молодого віку. Переломним моментом у миршавому офісному існуванні стає його знайомство із Уайтом Боусом (Х'ю Джекман), нібито фаховим юристом. Підступний Боус входить у довіру до простакуватої жертви, демонструє принади зовсім іншого стилю життя – ігри в теніс, нічні клуби, ресторани... Нібито випадково в аудитора опиняється телефон нового знайомого, а той саме поїхав у Лондон у діловій поїздці. Перший таємничий дзвінок, перша таємнича зустріч...

Джонатан втягується у підпільний секс-клуб, серед його учасників виявляється чарівна незнайомка, яку він бачив колись у метро (насправді повія, що у змові з Уайтом). Любов до неї стане найбільшим випробуванням для головного героя – прямо під час їхньої ночі дівчину викрадають, і починається шантаж: або аудитор потай переведе гроші із компанії, яку він перевіряє, або смерть його нещасливому коханню.

Сюжет не виглядає оригінальним, саме тому хотілось побачити у фільмі щось нове, знайти нові ноти, яких не було у схожих стрічках. А що натомість? Традиційна історія, як колишній тихоня ламає брудні задуми досвіченого бандита і дуже натягнута і непереконлива розв'язка (по-перше, надто прогнозована, а по-друге: звідки у повії там міг взятись пістолет?) Взагалі, натягнутих речей у фільмі більш ніж досить. Це і історія з краном, завдяки якому Джонатан врятувався від пастки – її навмисно для цього і помістили у фільм (відразу було зрозуміло, що десь той кран таки зіграє), історія із паспортом, який невідомо як роздобув відсталий від життя МакКуарі.

І, нарешті, сама історія із непоказним аудитором. Праця на такій високооплачуваній роботі дозволяла би проводити вільний час значно цікавіше. То невже тільки знайомство із аферистом могло додати різноманіття в будні Джонатана? А так би до кінця днів він тільки би спостерігав за дівчатами у метро? Не кажучи вже про різні види відпочинку, коли ти маєш гроші – і ти живеш, тим більше сім'ї ж то в нього не було.

А ще стара пісня про повію, що знаходить своє щастя. Все, як в казці. Те, що у фільмі на висоті, так це гра акторів. Не зважаючи на сумнівну фабулу, зірки американського кінематографу яскраво додають переконливості, цьому сприяє і чудово підібраний музичний супровід.

Загалом, якщо не вдаватись у деталі, а сприймати все, як є, то картина виявиться не такою вже й поганою. Люди роздумуватимуть про бездушність великого міста, насолоджуватимуться пейзажами мегаполісу, слідкуватимуть за наростанням інтриги. Лише вкінці не відбудеться нічого особливого, та багато хто і в цьому може не знайти недоліку: добро ж бо ітак повинно було перемогти.

Проте єдиним вартим уваги філософським аспектом фільму є питання любові без зобов'язань – варіант для сучасного бетонного царства, заселеного сучасними, вічно заклопотаними людьми. Є потреба вивільнити свою енергію – набираєш номер зі списку і жодних проблем. І жодних наслідків опісля. Саме ідея списку може і спричинити, що якась згадка про фільм таки залишеться у пам'яті після його перегляду. Безсумнівно, коли ця ідея спала на думку Марку Бомбаку, решта подробиць були лише справою часу. Шкода, що він не продумав їх більш ретельно.

Важко не погодитись, що з сюжету режисер Марсель Ландженеггер витиснув максимум, при чому це є його дебютна робота як режисера. Як на початок, цілком прийнятно.

Кінорецензії

slumdog_millionaire Мільйонер з трущоб