NiceDay Кіно Рецензії Інший світ: Повстання ліканів

underworld_3_rec

Back in Середньовіччя: Замість пістолетів – мечі та арбалети

Жанр: бойовик, фентезі
Країна: США
Режисер: Патрік Татопулос
У ролях: Майкл Шин, Білл Наї, Рона Мітра, Стівен Макінтош, Кевін Грев'є, Девід Ештон, Джеральдін Брофі

Молодий лікан на ім'я Люціан великий воїн, що, завдячуючи іншим виплодкам темряви – аристократичним вампірам, змушений носити на шиї рабські кайдани. Хлопець закохується в дочку Віктора, жорстокого короля вампірів, і та відповідає йому взаємністю. Від цього ланцюги Люціану здаються ще важчими, він прагне свободи, відчути себе на рівних із расою своєї коханої. Натомість, вампіри вважають ліканів тваринами, придатними хіба що для фізичної праці та захисту їхніх володінь.

Треба віддати належне творцям третьої частини фільму про відвічну ворожнечу вампірів та вовкулак. Вони не стали придумувати продовження для своєї франшизи, що повністю вичерпала себе ще у першому сиквелі. Замість цього команда режисера Патріка Татопулоса вирішила зняти передісторію, розповісти, з якого це дива представники двох кланів так незлюбили один одного.

Усі головні умови стрічки такого жанру витримано на славу. Готичні костюми, відповідні якомусь містичному середньовіччю зачіски та макіяж, а також особлива манера зйомок у темних тонах успішно перекочували до "Іншого світу: Повстання ліканів" із двох попередніх картин. Щодо останнього, критики та глядачі жартують, що таким чином режисер просто намагався приховати недостатки спецефектів, але витиснути більше із 35-мільйонного бюджету навряд чи було можливо. І якщо вовкулаки рухаються в стилі динозаврів із "Парку Юрського періоду",  то комп'ютерна обробка інших персонажів залишилась зовсім непомітною.

Звичайно, головною втратою картини стала Кейт Бекінсейл. Автори приквелу довго сушили собі голову, кому б віддати головну жіночу роль і не прогадали. Роні Мітрі вдалось справитись із завдання, якщо не на відмінно, то на тверду четвірку точно. Мечем вона користується може і не так вишукано як Кейт Бекінсейл, але загалом зіграла досить "по-вампірськи". Цього, щоправда, не скажеш про її коханого. Надто вже затертим типажем наділили його автори стрічки. Герой Майкла Шина якось губиться серед інших замурзаних представників своєї раси. Якби під час фільму Люціана підмінили б іншим ліканом, напевно, не кожен би це й зауважив.

Найбільш харизматичним персонажем стрічки виявилась... їжа вампірів та оберетнів. Тобто представник раси людей – звичайний середньовічний європейський негр-велетень. Напевне, режисер вирішив наділити цього персонажа небувалою хоробрістю та силою, щоб якось відзначити расу, до якої сам належить.

Ще одним недоліком, пов'язаним чи то з малим бюджетом чи режисерською постановкою є "затиснутість" більшості сцен. Картині бракує масштабності, події переважно відбуваються у чотирьох стінах замку. Складається враження, що актори жодного разу не покинули знімального павільйону. Більшість битв та сюжетних поворотів відбуваються у невеличких кімнатах, центральному залі чи у дворі замку. Додати позакадровий сміх, кілька жартів і "Інший світ" став би схожий на телевізійний ситком.

Підсумовуючи, можна сказати, що творці фільму вчинили правильно, коли вирішили зняти приквел і вклали у руки своїх персонажів мечі та арбалети замість вогнепальної зброї. Шанувальники перших двох частин "Іншого світу" нарешті отримали змогу побачити причини, які призвели до тисячолітньої війни між обома расами. Батальних сцен глядач у картині не побачить, але стиль і динаміку перших двох стрічок витримано непогано.

Кінорецензії

slumdog_millionaire Мільйонер з трущоб
Атос, Портос і ...? В Індії це питання на 20 мільйонів рупій