NiceDay Кіно Рецензії День, коли Земля зупинилась

Ми думали, що Земля належить нам. Ми помилялись

Жанр: бойовик
Країна: США
Рік: 2008
Режисер: Скотт Дерріксон
У ролях: Кіану Рівз, Дженніфер Коннелі, Кеті Бейтс, Джейден Сміт, Джон Кліз, джон Хемм

Стрічка Скотта Дерріксона є римейком блокбастера 1951 року. Оригінал розповідав про інопланетянина, що прибув на Землю з важливою місією: висловити людству останнє китайське попередження. Якщо війни, розрухи, згубний вплив на природу із боку мільярдів представників домінуючого виду, тобто нас з вами, не припиниться, то проблемою займуться інші цивілізації. Їхні ж методи не вирізнятимуться особливою гуманністю.

Важко сказати чому, але "День, коли Земля зупинилася" викликав досить неоднозначні враження. Цікава і ще не дуже заїжджена ідея стрічки, а також гра одного із найпопулярніших акторів Голлівуду Кіану Рівза налаштовувала на позитивні емоції. Здавалося б трохи режисерського таланту, добротний сценарій і хороший бюджет мали би перетворити півтори години у кінозалі у весело проведений час. А натомість глядачі змушені спостерігати за  млявим розвитком подій, в яких не завжди в'яжуться кінці з кінцями. Ну а кількість ляпів, яких за своєю природою і без того багато у фільмах-катастрофах, тут просто зашкалює.

Промінчиком світла у фільмі виступає Кіану Рівз. Йому дістався своєрідний чоловічий варіант ролі Лілу із "П'ятого елемента" Люка Бессона. Герой Кіану Рівза на ім'я Квату прибуває на землю із благородною метою пояснити людству усі масштаби трагедії, яка над нами нависла. Та влада налякана і чи то не чує, чи не хочу чути посланця позаземних цивілізацій. Наш інопланетянин змушений шукати іншого способу допомогти Землі, і за задумом режисера мав би познайомитись із людськими почуттями: любов'ю, страхом, самопожертвою. Що тут сказати, Кіану Рівзу вдаються ролі обраних, такого собі персонажу не від цього світу. Квату у фільмі –  точка опори, яка не дає сюжету остаточно розпастись на частини.

Головне питання, яке не дає спокою після перегляду фільму, чому цей посланець інших цивілізацій таки врятував нашу грішну планету? Від тих сцен, які відбувались перед інопланетним ревізором, виникло бажання самому натиснути "червону кнопку" і відправити на той світ усе людство разом із знімальною командою "Дня, коли Земля зупинилась".

Особливе відчуття неприязні викликає шановна Міністр оборони США, яка є представником влади поки Президент країни переховується десь у підземному бункері. Вона настільки тупоголова і самовпевнена, що стає соромно за людство перед героєм Кіану Рівза. Важко зрозуміти плани режисера і щодо малого кучерявого чортеня у виконанні сина Вілла Сміта, з яким Посол інопланетних цивілізацій змушений тягатись протягом цілого фільму. Він не тільки виявляється юним Павликом Морозовим, а ще й "дістає" глядача своїм постійно невдоволеним виразом обличчя.

Певної динаміки картині задають гарні спецефекти. За доволі посереднього бюджету, як для такого роду фільму, у $80 мільйонів Скотту Дерріксону вдалось витиснути максимум. У дії можна побачити мало не половину американської армії: від винищувачів та гелікоптерів до танків та військових хамерів. Не менш переконливо, треба сказати, виглядає і зброя прибульців.

Ну а ідея фільму мала б виглядати приблизно як перша розмова представника позаземних цивілізацій на Землі:
Самовпевнена міністр: Нащо вам наша планета?
Квату: Ваша планета?