NiceDay Книги Рецензії "Сильмариліон" Дж. Р. Р. Толкін

"Сильмариліон" Дж. Р. Р. Толкін

sillmarilion_tolkin

Легендарна провісниця Володаря Перстенів

Ця книга - легендарна провісниця Володаря Перстенів - пропонує нам цілісну міфологічну історію майстерно вифантазуваного, але такого реалістичного світу Середзем'я. Стрункий і взаємопов'язаний кодекс, у якому йдеться про епічну боротьбу між добром і злом становлять окремі твори: Айнуліндале - міф про Творення світу, про виникнення Зла та причини Падіння; Валаквента - картина ієрархії божественних сил, зображення їхньої вдачі та ролі у творінні; Квента Сильмариліон - історія повстання Феанора та його роду проти богів, вигнання повстанців із Валіонору та їхнє повернення до Середзем'я, а також безнадійної, незважаючи на жертовну мужність, війни з великим Ворогом за Сильмарили - досконалі коштовності, що їх виготовив Феанор, а вкрав Морґот; Акаллабет розповідає про падіння великого острівного королівства Нуменор наприкінці Другої Епохи, а сказання Про Перстені Влади подає короткий огляд величних подій Третьої Епохи, насамперед - перебіг Війни за Перстень.

Коли про появу "Сильмариліона" українською мовою можна було лише мріяти, на одному з книжкових інтернет-форумів довелося зустріти фразу, що цю книгу важко читати тільки перших десять разів. Ці слова яскраво демонструють нам, яке значення відіграє ця книжка серед поціновувачів творчості Дж. Р. Р. Толкіна. "Сильмариліон" важко віднести до якогось жанру, йому не знайти аналогів у сучасній літературі. У цьому творі є щось від прадавніх скандинавських легенд, інколи тут можна вловити дух кельтики, часом "Сильмариліон" схожий на Старозавітські писання. Звичайно все це прекрасно розумів і сам автор, ще півстоліття тому він писав: "З погляду суто розповідних прийомів тут мені, звісно, залежало на тому, щоби вигадати істот, котрі красою, могутністю і величчю могли би дорівнятися "богам" вищої міфології та до яких, окрім того, прихильно поставився би той, хто (якщо говорити прямо) вірить у Святу Трійцю".

У "Сильмариліоні" описується не просто минувшина, мова тут йде про прадавні часи. Коли ще не було нічого, а був тільки Еру, Єдиний. Він створив айнурів - святих і наповнив їх своєю музикою (нічого вам не нагадує?). Дж. Р. Р. Толкін майстерно проводить читача через десятки битв добра і зла, трагедій та радощів спершу богів, а потім цілих рас, народів, окремих персонажів... Професор настільки вміло передає атмосферу, емоції, які панують у цьому світі, що дорослий (може вже навіть трохи зачерствілий від щоденних турбот читач) починає реагувати на них так, яку дитинстві реагував на мамині казки перед сном: усім серцем поринаючи у вигаданий світ.

Дж. Р .Р. Толкін почав писати "Сильмариліон" ще задовго до появи "Володаря Перстенів", але як повноцінний художній твір він з'явився на книжкових полицях тільки через чотири роки після смерті письменника. Цьому було чимало причин. Син автора Крістофер, який і зайнявся посмертним упорядкуванням архівів письменника писав: "... Батько почав писати його ще півстоліття тому (проте в той час ще не називав "Сильмариліоном"), ба більше в пошарпаних записниках, датованих 1917 роком, досі вдається розібрати найраніші, частенько занотовані олівцем, варіанти основних міфологічних фабул. Утім, цей твір ніде не публіковано (хоча певні вказівки на зміст книги знаходимо в тексті "Володаря Перстенів"), адже впродовж цілого свого довгого життя батько не зрікався його і навіть в останні роки не припиняв над ним працювати."

Уважного читача може здивувати манера подачі інформації. Швидкість викладу подій та ступінь їх деталізації не завжди гармонійний. Можна віднайти й певні неточності чи конфлікти у тексті книги. Визнає це й Крістфер, упорядник книги. Дж. Р. Р. Толкін як це не дивно звучить був досить нетерплячим письменником, він міг закинути у шухляду рукописи "Володаря Перстенів" на місяці, а інколи й на роки. Безсумнівно схожа ситуація була й із "Сильмариліоном". Одні частини епопеї автор детально опрацьовував, інші чекали своєї черги, були й такі, які її не дочекались. Та, що не встиг зробити батько, завершив його син. Дякуючи праці Крістофера, тепер й українці мають змогу зазирнути у ті часи, коли зазнав поразки перший із Темних, на світ прийшли ельфи, коли кували Перстені Влади...

Книжкові рецензії

istanbul_pamuk Стамбул. Місто спогадів"  – Орхан Памук
Екзотична екскурсія містом, де зіштовхнулися Схід і Захід