NiceDay Книги Рецензії "Стамбул. Місто спогадів"

"Стамбул. Місто спогадів"

istanbul_pamuk_rec

Художній роман, родинна сага, енциклопедія міста від Орхана Памука

авіть якщо ви не знаєте Памука як автора багатьох чудових романів, серед яких, зокрема, "Сніг", і навіть якщо ви ніколи не були у Стамбулі, "Місто спогадів" буде для вас захоплюючою літературною пригодою". Сандіп Рой, "Сан-Франциско Кронікл".

Автобіографічна, відверта і надто чутлива книжка нобелівського лауреата є альтернативним путівником по одному з "вічних" міст світу – Стамбулом – столицею, що сполучає Схід та Захід, Європу та Азію. Містом, котре, ввібравши в себе безліч культур, помалу втрачає свою колишню подобу. З одного боку, наступає активна модернізація, з іншого – занепадає стара неповторна архітектура, ятряться руїни і згарища, повно пилу і бруду. Звичайно, любовно описана мандрівка у столицю трьох імперій відкриє також безліч чарівних куточків, але ця сторона життя турецької перлини не потрапить у офіційні рекламні матеріали і агітки туристичних фірм.

Викладаючи на папері своє становлення творчою особистісю, свої пошуки справжнього покликання, свій шлях через переживання, сумніви і надії, Памук нічого не прикрашає із пережитих моментів, а намагається, мов на сповіді, повністю відкритися читачеві. Блукаючи стежками автора, ми переносимося у меланхолічний, трепетно описаний світ і дізнаємося про сім’ю письменника, мешканців Стамбула, Босфор, Туреччину, історію, політику, літературу. Зустрічаються й оповіді про, здавалось би, несподівані речі - сифіліс і... мастурбацію.

Плануючи в молодості стати художником, митець все-таки вирішує обрати долю літератора. І ось, взявши на озброєння художні категорії, "Місто спогадів" сміливо можна назвати його літературним автопортретом, а також пейзажем строкатого людського мурашника.

Критики, відгукуючись про роман, часто називають його сімейною сагою. Власне, у ньому зображується, як велося в тодішній родині: відпочинок, сум, радість, як проводили зимові вечори та як приймали гостей. І як поступово вона занепала. Велика родина письменника (кожна її гілка традиційно займала окремий поверх домівки), що була характерною для того часу, постає ще одним уособленням втраченого раю. Рідний дім для Памука став тим місцем, звідки почав ширитись його творчий горизонт.

Велика кількість фотографій, рисунків – ще одна риса цього роману-енциклопедії древньої імперської метрополії. Ілюстрації по-своєму доповнюють картину вражень, натхненну пером автора. Може здатись, що він перенаситив твір меланхолією і смутком, але концентрація такого настрою сприйметься як виправдана своєрідність, оригінальний чутливий підхід, особливий передавальний засіб. Все залежить, із якими помислами ви беретесь за читання, чи готові ви сприйняти зворушення і переживання людини.

Місто-метафора, місто-символ, місто-епоха. А для Орхана Памука і місто-доля. Проживши у ньому п’ятдесят років, він сам став його невід’ємною частинкою. Як то часто буває, він любить і ненавидить його одночасно, захоплюється і з болем критикує. Ввібравши в себенеспотворений дух, багатовіковий гомін стародавнього Стамбулу, Орхан хоче, щоб зміни відступили. Але закони часу невблаганні…

Книжкові рецензії

istanbul_pamuk Стамбул. Місто спогадів"  – Орхан Памук
Екзотична екскурсія містом, де зіштовхнулися Схід і Захід